Dieetstyle Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid

Wat kun je er tegen doen?

Heb je net van de (kinder)arts te horen gekregen dat je kind een voedselallergie heeft? Is er een sterk vermoeden dat bepaalde voedingsmiddelen klachten geven bij je kind ( denk aan overmatig huilen, buikkrampen of uitslag)?  Of heeft je kindje de afgelopen maanden koemelkvrij dieet gevolgd en is het tijd om de koemelk weer langzaam te introduceren? Bij Dieetstyle gaan onze kinderdietisten samen met jullie als ouder op onderzoek uit en helpen we bij het vervangen of opbouwen van de producten die klachten geven.  

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Vaak wordt voedselallergie en – intolerantie door elkaar gebruikt, echter het is niet hetzelfde. Hierdoor spreken we van een overkoepelende term voedselovergevoeligheid. Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op een abnormale manier op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. Bekende vormen van voedselallergieën zijn: koemelk, kippenei, noten (en zaden), pinda’s, schaal- en schelpdieren, soja, tarwe en vis.  Vaak wordt er bij een vermoeden van een allergie samengewerkt met de (kinder)arts. Aan de hand van een huidtest, bloedonderzoek of een dubbelblind provocatie test wordt er uitgezocht of er sprake is van een allergie.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Dit is een niet- allergische voedselovergevoeligheid. Hierop reageert het lichaam op een bepaalde stof, zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Hierbij geeft vaak een geringe hoeveelheid van een product geen klachten, terwijl een normale portie wel kan zorgen voor problemen. Voorbeelden hiervan is lactose.  Daarnaast hebben we nog coeliakie (glutenintolerantie), hierbij reageert het lichaam overgevoelig op gluten, die we onder andere vinden in tarwe. Ook deze diagnose wordt door een (kinder)arts gesteld .

Tijdens het intake gesprek gaan we uitgebreid in op het eetpatroon van je kind. We vragen heel detailgericht uit wat er precies gemaakt en gegeten wordt. Ook willen we weten wanneer je kind klachten heeft, hoe lang die klachten duren en welke klachten dit zijn.

Vervolgens gaan we samen aan de slag;

  • We maken een plan om er voor te zorgen dat je kind alles binnenkrijgt om goed te kunnen groeien
  • We geven advies om het allergeen op een goede manier te vervangen
  • In de vervolggesprekken wordt er op maat educatie gegeven over etiketten lezen, vervangen van het allergeen
  • Indien nodig wordt er een eliminatie of provocatie opgestart
  • We ondersteunen als er langzaam weer opgebouwd kan worden met het allergeen (bv koemelk)
  • Als ouders zijn jullie een belangrijk onderdeel in dit proces en wij proberen je hierin zo goed mogelijk te ondersteunen

Deze kinderdiëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide kinderdiëtisten. Bij medische indicaties zoals voedselallergie, onder- of overgewicht of eetproblematiek, wordt jullie kind specialistisch geholpen door ervaren kinderdiëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor kinderen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle