Dieetstyle Eetstoornis: (anorexia of boulimia)

Eetstoornis: (anorexia of boulimia)

Hoe kun je de voedingsinname weer opbouwen?

Valt jullie zoon of dochter steeds meer af, trekt hij/zij zich steeds meer terug, is de hele dag met eten bezig of probeert steeds meer onder eetmomenten uit te komen? Hebben jullie het idee dat het niet goed met jullie kind gaat en dat er een eetstoornis aan het ontwikkelen is of dat er al eentje speelt? Bij Dieetstyle bieden wij begeleiding bij aan ouders en jongeren met (beginnende) eetproblematiek zoals anorexia en boulimia.

Zo gaan we bij Dieetstyle te werk

Eten doen we allemaal, iedere dag. Normaal gesproken denk je er bijna niet over na. Als je kind een eetstoornis heeft is dat anders. Ze zijn dan vaak de hele dag bezig met wat ze moeten eten, hoe laat ze moeten eten en hoeveel ze mogen eten. Doordat hij of zij de hele dag bezig is met denken aan eten, kan het zijn dat er minder contact is met vrienden en vriendinnen.

Een eetstoornis is een psychische aandoening. Vaak bieden eetstoornissen een gevoel van ‘controle en veiligheid’. Daardoor houdt je kind deze liever verborgen en willen ze de eetstoornis niet loslaten. Met als gevolg dat de eetstoornis voor buitenstaanders niet direct te herkennen is en het lang duurt voordat de behandeling ervan kan starten. Dit verergert vaak de duur en complexiteit van de eetstoornis. Bovendien is de behandeling zelf eveneens ingewikkeld.

Je kunt de eetstoornis herkennen aan een verandering in gewicht of eetgedrag.  Vaak wordt de focus op gewicht groter en staat jullie kind dagelijks op de weegschaal. Het eetgedrag verandert geleidelijk en er worden steeds vaker maaltijden overgeslagen of kleinere porties gegeten of alles moet enorm gezond. De eetstoornis gaat vaak gepaard met veel geheimhouding. Jullie kind verzint steeds vaker smoesjes om niet te eten, door te zeggen dat ze al ergens anders hebben gegeten. Aan de kant kan jullie kind juist heel veel bezig zijn met eten, koken, bereiden, het zoeken van recepten, structuur aanbrengen in wat er wanneer wordt gegeten. Vaak zien we ook een toename in beweging, vaker naar de sportschool, thuis een work-out of veel naar buiten voor een wandeling.

Daarnaast merk je vaak dat je zoon of dochter zich terugtrekt en zich bevindt in of zijn eigen wereld. Er wordt minder afgesproken met vrienden en trekken zich steeds verder terug. Verder kunnen er lichamelijke klachten ontstaan zoals uitblijven van de menstruatie, veel koud hebben, dunner wordend haar en broze nagels. En bij zelfopgewekt braken bijvoorbeeld opgezette speekselklieren.

Bij Dieetstyle nemen we een eetstoornis heel serieus. Hoe eerder in de ontwikkeling van de eetstoornis gestart wordt met behandeling, hoe effectiever het is. We beginnen altijd met een uitgebreide intake waar we de tijd nemen om kennis te maken en ik kaart brengen wat er speelt, wat er op moment nog gegeten wordt en hoe sterk de eetstoornis al is. In deze fase wordt vaak samenwerking gezocht met huisarts of kinderarts als deze nog niet betrokken is.

Vervolgens gaan we samen met jullie aan de slag

  • We kijken naar de huidige voeding van jullie zoon of dochter
  • We maken een plan om de voedingsinname weer op te bouwen er voor te zorgen dat ze/hij alles binnenkrijgt
  • We kijken samen naar de groeicurve om te bepalen wat een gezond gewicht is om naar terug te gaan ( vaak in overleg met kinderarts)
  • We maken samen een op maat gemaakt plan wat aansluit de wensen en behoeftes van jullie kind en komen onderwerpen voedingsbehoefte, eetmomenten plannen en goed voor jezelf zorgen aan bod
  • Indien nodig kan er medische voeding worden voorschreven om de inname te ondersteunen  
  • In de vervolggesprekken wordt er op maat educatie gegeven, worden irrationele gedachtes over eten besproken en gaan we aan de slag met de angst voor bepaalde voedingsmiddelen 
  • Als ouders zijn jullie een belangrijk onderdeel in dit proces en wij proberen je hierin zo goed mogelijk te ondersteunen

Zo zorgen we er samen voor dat jullie kind minder angst en spanning krijgt over eten. Vaak wordt er intensief samengewerkt met kinderpsycholoog.  

Deze kinderdiëtisten kunnen je hierbij helpen:

Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

Extra informatie

Er is veel informatie te vinden over eetstoornissen op internet. Echter niet alle informatie die wordt verspreid op internet en social media is aan te raden en helpt jullie verder in de begeleiding van de eetstoornis. Hieronder hebben we handige links en overige informatie verzameld die jou, je gezin kunnen helpen.

Handige links voor meer informatie, ondersteuning en lotgenotencontact

  • K-EET – landelijke ketenaanpak eetstoornissen – telefonische hulplijn 085-1304617: De WEET hulplijn biedt een luisterend oor aan mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
  • stichtingkiem.nl – Handleiding voor ouders, (online) oudergroepen, advieskaart eerste hulp bij anorexia, vraagbaakfunctie en een film www.stichtingkiem.nl/eerste-hulp-bij-anorexia-nervosa.
  • proud2bme.nl – voor psycho-educatie, chat.

Literatuur

Boek: Ouders als bondgenoot: help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley methode.

Maak een afspraak bij Dieetstyle

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Vul het formulier hieronder in! Nadat je hem hebt ingevuld, reageren wij zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Dieetbegeleiding wordt vergoed vanuit het basispakket. Je kunt (op eigen initiatief) een afspraak maken of verwezen worden via je huisarts. Iedere zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie uren dieetbegeleiding, vanuit de basiszorg. Dit gaat bij volwassenen wel ten laste van je eigen risico, bij kinderen en jongeren niet. Daarnaast is het mogelijk dat je extra vergoeding krijgt vanuit een aanvullende verzekering (AV). Je kunt in je poliswaarden kijken hoeveel je extra vergoed krijgt.

Ketenzorg is de zorg voor sommige chronische aandoeningen ( Diabetes, COPD, Astma en CVRM) waarbij hulp van meerdere zorgverleners nodig is. Dat betekend dat er vanuit verschillende disciplines in de gezondheidszorg wordt samengewerkt aan je gezondheid. Bij de ketenzorg bundelen alle zorgverleners hun kracht met één doel, de kwaliteit van leden van patiënten verbeteren. Bij Dieetstyle werken we met alle ketenzorgpartners in onze omgeving samen. Om vanuit de ketenzorg een afspraak in te plannen is een verwijzing vanuit je huisarts noodzakelijk. Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet te koste van je eigen risico.

Het is zeker mogelijk om iemand mee te nemen tijdens het eerste gesprek. Twee horen vaak meer dan één.

Bij volwassenen gaan de 3 uren die vergoed worden uit de basiszorg  wel ten laste van je eigen risico. De uren die daarna vergoed worden vanuit je aanvullende pakket gaan niet ten laste van je eigen risico.

 

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  • Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering vanuit de zorgverzekering kosteloos is.
  • Indien het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte).

Dieetadvies is direct toegankelijk, dat betekend dat er geen verwijsbrief nodig is voor het maken van een afspraak. Bij complexe problematiek, een huisbezoek of bij ketenzorg (diabetes, COPD en CVRM) is er wel een verwijzing nodig. Een geldige verwijsbrief  is afkomstig van de huisarts, GGD- of kinderarts. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als uw verzekering directe toegankelijkheid vergoedt is verwijzing niet noodzakelijk.

 

De verwijsbrief kunt u hier downloaden: Verwijsformulier

Ja, de Diëtist is een paramedische professional en helpen cliënten met een medische indicatie. Dit betekend dat er sprake moet zijn van een medische aandoening, overgewicht of ondergewicht om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met de Dietist bij jou in de buurt.

Over Dieetstyle

Dieetstyle is een praktijk met specialistisch opgeleide kinderdiëtisten. Bij medische indicaties zoals voedselallergie, onder- of overgewicht of eetproblematiek, wordt jullie kind specialistisch geholpen door ervaren kinderdiëtisten. Meer weten waar je bij Dieetstyle voor terecht kunt? Bekijk al onze specialismen voor kinderen.

Bij jou in de buurt

Dieetstyle zit op maar liefst 13 locaties in Friesland. Zo zitten wij waarschijnlijk bij jou in de buurt! Wil je precies weten waar wij zitten en wie wij zijn? Dan leren wij jou graag kennen.

Lezen over eten Dieetstyle