FODMaP dieet: een uitkomst bij darmklachten

Last van een spastische darm?
Dan is het FODMaP-beperkte dieet wellicht een uitkomst!

Sinds een aantal jaren is het FODMaP-beperkte dieet overgekomen uit Australië met mooie resultaten voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Het Prikkelbare Darm Syndroom is een geheel van klachten zonder duidelijke oorzaak. Klachten kunnen buikpijn zijn of een onaangenaam gevoel in de buik, gecombineerd met een afwijkend ontlastingspatroon, dus diarree of verstopping of een combinatie van deze twee.

eliminatiedieet

Het FODMaP-beperkte dieet is een eliminatiedieet. Waarin we zes weken lang bepaalde voedingsmiddelen niet nemen en vervangen door anderen. Daarna voegen we per week weer een voedingsmiddel toe en bekijken we hoe iemand daarop reageert.

FODMaP staat voor:

F Fermiteerbare Fructanen: tarwe, rogge, knoflook, ui, kool en inuline
O Oligosacharide Galactanen: peulvruchten en pistachenoten
D Disacharide Lactose: melkproducten
M Monosacharide Fructose: honing, appel, peer, mango, fructosestroop
A And
P Polyolen abrikozen, champignons, suikervrije producten

niet opgenomen moleculen

FODMaP’s zijn kleine moleculen die niet goed worden opgenomen door de darmen. In de darmen zijn veel bacteriën en die eten de FODMaP’s op. Hier komt gas bij vrij, wat een opgeblazen gevoel en winderigheid kan geven. Diarree en een andere stoelgang ontstaat omdat er meer vocht wordt onttrokken door de darmen.Maag_darmstelsel

Door de FODMaP’s te beperken kun je deze klachten verminderen. Echter niet iedereen is even gevoelig en een geringe hoeveelheid FODMaP’s geven vaak geen klachten. Het doel van het FODMaP-beperkte dieet is dus de hoeveelheid van deze moleculen in de darm te beperken, zodat er minder klachten ontstaan.

het dieet bestaat uit drie fases

Fase een is de start-it fase. Hierin halen we alle FODMaP-groepen uit de voeding voor zes weken en bekijken of de klachten voor de cliënt hierdoor verbeteren. Als dit het geval is na zes weken, gaan we door naar fase twee.

Fase twee is de test-it fase. Hierin wordt elke FODMaP-groep apart getest. We voegen dan voedingsmiddelen uit die groep weer toe aan de voeding van de cliënt. Blijven de klachten weg, dan vormt deze groep dus geen probleem om te gebruiken. Komen de klachten terug, dan is het van belang deze groep te vervangen door producten die geen klachten geven en dus FODMaP-arm zijn.

De laatste fase is de keep-it fase. In deze fase kun je alle groepen die geen klachten geven, blijven gebruiken. Heel belangrijk hierbij is het lezen van etiketten. Heb je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom en wil je meer informatie over dit dieet? De diëtisten van Dieetstyle geven je graag meer advies en begeleiding.

Share This