Dag van een diëtist

Hoihoi, mijn naam is Marijke. Ik werk als diëtist in mijn eigen praktijk in Dokkum. Vandaag wil ik jullie een kijkje geven in een van mijn werkdagen als diëtist.

huisbezoek

Ik begin de dag met een huisbezoek. Deze vrouw zie ik al een ruime tijd in verband met ondervoeding en snel gewichtsverlies. Het gewicht gaat mooi omhoog, dus vandaag de drinkvoeding afbouwen. Dit onder het genot van een bakje koffie. De voeding hebben we geïnventariseerd en er zijn verder geen vragen meer. We spreken over twee weken weer af voor een telefonisch consult. Ik vervolg mijn weg en rijd naar de praktijk waar het spreekuur verder gaat.

nieuwe intakes

Ik neem de agenda even snel door en heb vervolggesprekken afgewisseld met twee nieuwe intakes.
Eerste intake: Een man met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Heeft al van alles geprobeerd maar de klachten zijn niet verminderd. Er is afgesproken te starten met het FODMAP-dieet. Dit is echt een streng dieet waarbij veel voedingsmiddelen worden geëlimineerd. Dit wordt gedurende zes weken gedaan, als dit voldoende resultaat geeft zal er herintroductie per groep optreden. Meneer zou graag wel wat gewicht kwijt willen raken, dus hier gaan we ook mee aan de slag. Ik zie de heer over twee weken terug voor een vervolggesprek.

De volgende intake is een vrouw met PCOS (polycysteus ovarium syndroom) die graag gewicht kwijt wil raken. Dit is een hormonale disbalans. Mevrouw heeft al veel geprobeerd en krijgt veel verschillende adviezen. Na uitgebreide kennismaking, intake en analyse van de voeding zijn we gestart met laag koolhydraten dieet. laag-koolhydraat-gerechtHierbij worden de koolhydraten beperkt (tot 25 gram) om zo de vetverbranding op gang te krijgen. Dit dieet is uitermate geschikt voor vrouwen met PCOS. Mevrouw heeft een dagmenu meegekregen, weekmenu’s om te variëren en nog wat recepten. Mevrouw gaat blij naar huis, want dit past heel goed bij haar en we zien elkaar over twee weken weer op het spreekuur.

Ik heb vandaag aaneensluitend gesprekken gepland, dus snel even een boterham eten (niet handig, maar komt helaas soms wel voor 😉

kinderen

Aangezien het woensdagmiddag is zie ik vanmiddag voornamelijk kinderen. Toevallig vier kindjes achter elkaar. Het eerste meisje wat ik zie is al ruime tijd bij mij, ze heeft een vriendinnetje meegenomen en wil graag klontjeskunde (suikerklontjes tellen in koek, snoep en drinken) nogmaals doen. Zoals gevraagd zitten we met zijn allen te tellen en als echte klontjesdeskundigen gaan de dames de deur weer uit.

suikerklontjes-tellenVervolgens zie ik een jongetje voor de derde keer, wederom hier het consult klontjeskunde.

Het volgende meisje is al mooi naar haar gezonde gewicht gegroeid, voor het laatst een half jaar terug gezien, nu consult gedaan om te kijken waar ze nu staat. Heeft mooi haar gezond gewicht behouden, dus afgesproken om de behandeling af te ronden.

Het laatste meisje is een actieve peuter die niet goed groeit. Is in het verleden ook goed gegroeid, echter gewichtgroei buigt af. Verdenking op coeliakie (glutenallergie), daar wordt ze op getest. Na het doornemen van de voeding blijkt dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, toch is dit niet toereikend. Advies gegeven om te starten met drinkvoeding. Smaakpakket aangevraagd voor haar en ik zie haar terug op het spreekuur over twee weken.

laatste consulten van de dag

Als laatste zie ik nog twee volwassenen. Een met diabetes en een die graag wil afvallen. Toevallig beiden net twee weken terug opgestart.

De vrouw met diabetes zijn we gestart met een voedingsschema met meer eetmomenten en betere productkeuze, in twee weken tijd is er 1,5 kg af. Mevrouw helemaal blij en we zijn bezig geweest om inhoudelijke vragen van haar te beantwoorden.

De laatste is een meneer die in de ploegendienst werkt, die graag gewicht wil kwijt raken. Hierbij is een voedingsschema gemaakt voor de verschillende diensten. Dit geeft hem veel houvast. De heer is 1 kg kwijt. Heb uitleg gedaan over etiketten en hoe je verpakking kunt interpreteren. De heer wil graag een stok achter de deur hebben, dus afgesproken om over twee weken een weegconsult in te plannen.

voorlichting

Zo, half vijf is het inmiddels. Snel weer even wat eten en dan door om een voorlichting te geven. Dit is inmiddels de vierde bijeenkomst (van de vijf). Het is een leuke groep waarbij er veel vragen worden gesteld. Vandaag gaan we het hebben over keuzes, voor-en nadelen van verandering leefstijl, casussen bespreken en tot slot het belang van bewegen. Eigenlijk te weinig tijd om dit allemaal te bespreken, maar wonder boven wonder lukt het En dan zit mijn dag erop. Nu heerlijk naar huis!

Share This